tiistai 10. huhtikuuta 2012

Pupujen tuomaa ja virran viemää

Keksejä, kakkuja ja ylenpalttista toilailua. Siitä oli meidän talouden pääsiäinen tehty. Lisämausteena oli tietenkin paremman puoliskon ajo pimeällä takaisin kotiin. Hengissä selvittiin, vanhojen sotalaulujen saattelemana kuitenkin!

Pari viikkoa sitten kokeilin omaa inhokkiaihettani; kuivakakkua. Olen tätä aikaisemmin saanut sellaisen aikaan vain kerran, senkin jouluksi. Ihan hyväähän siitä tuli sittenkin! Nyt bongasin Pirkan ohuesta lehdestä suklaakahvikakun ohjeen ja pitihän sitä kokeilla, sillä minttusuklaa on jotain niin syntisen hyvää, ettei sitä vain VOI ohittaa!

Minttusuklaa-kahvikakku


200g voita
1½pss pätkiksiä
3 kananmunaa
2½dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
½tl soodaa
2dl vahvaa kahvia

Sulata rasva ja pätkikset miedolla lämmöllä kattilassa. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää hieman jäähtynyt rasva-suklaa seos sekaan. Sekoita kuivat aineet erikseen yhteen ja lisää sitten kahvin kanssa vuorotelle taikinaan.
Kaada voideltuun ja jauhotettuu vuokaan ja paista 175-asteessa n.55min.
Päälle laitoin itse kuorrutteeksi murskattuja pätkiksen paloja tomusokeri-sitruunamehu yhdistelmään kiinnitettynä. (Luulen, että tomusokerissani oli menny päiväys aika pahasti ohitse, koska se maistui jo tuossa hieman oudolta.. mutta pahemmaksi se meni viikkoa myöhemmin sitten.)

Kuorrutus:
1dl tomusokeria
tilkka vettä tai sitruunanmehua
mitä tahansa nameja koristeeksi

Oli muuten hyvää! Erittäin mehukas kakku, vaikken noista piittaa yleensä. :)

Pääsiäisenä sitten, niin.. Oli tarkoitus leipoa vain pieni määrä jotain sunnuntaiksi, mutta överiksihän se taas meni. Aloitin jo perjantaina sekoilemalla kahdet erilaiset keksi kasaan ja kas, toiset menivät niin pahasti pilalle, että edes mies ei niitä suostunut syömään. Keksissä itsessään ei ollut mitään vikaa, mutta se kuorrute.. Laitoin ihan normaalisti tomusokeria, hiukan tummaa kaakaojauhetta ja appelsiinimehua. Ei pitäisi olla niin vaikeaa, right? No, sitä sitten maistaessa meni naama kyllä sellaiseen irvistykseen ettei paremmasta taas väliä. Hyi.
Keksit luultavasti pilasin sillä, että taikinaan livahti desin verran liikaa jauhoja. Ainakin! Ohje oli jostain lahjakirjasta jossa kaikki on mitattu grammoissa. Ja minullahan ei sitä keittiövaakaa ole. Läskiksi meni!

Toiset keksit olivatkin sitten parempia, mitä nyt hieman rasvaisia veijareita.


Valkosuklaa-pähkinärouhekeksit

2dl sokeria
200g voita
2rkl siirappia
3½dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2dl rouhittuja pähkinöitä (omaan taikinaan livahti jotain 3+dl.. taisi olla hitusen liikaa :D)
50g valkoista suklaata

Kuumenna uuni 175-asteeseen. Vatkaa sokeri, voi ja siirappi vaahdoksi. Kuivat aineet (ei rouhetta) ja kaada seos sokeri-siirappimassaan.
Murskaa pähkinät käsit tai monitoimikoneessa. Valkoinen suklaa kannattaa rouhia käsin, etteivät palaset ole liian pieniä. Lisää taikinaan.
Nostele ruokalusikalla leivinpaperille toisistaan hiukan erilleen nokareita. (itse painelin hieman litteämmiksi nokareita, eivät levinneet ihan niin paljon kuin oletin.)
Paista uunin keskitasossa 5-6minuuttia. Keksit ovat valmiita kun reunat muuttuvat kullanruskeiksi.
Nostele ritilälle heti kun ne ovat valmiita. Kannattaa olla varovainen koska kuumina keksit ovat lähes raa'an oloisia ja hajoavat todella helposti. Koitin livauttaa leivinpaperin varovasti vain tasaiselle jäähtymään, mutta tietenkin osa takertui reunaan ja levisi pitkin pöytää. Syötäviä silti :D

Taikinassa on liikaa rasvaa ja pähkinät itsessään eivät tätä seikkaa ainakaan helpota. Seuraavalla kerralla teen jollain toisella tavalla, sillä muuten nämä ovat aivan ihania! Juuri mukavan pehmeitä siitä keskeltä. Nam~

Oli tarkoitukseni väsätä appelsiini-toffeetakin, mutta siinä lämpötilaa mittaillessani kuplivasta mössöstä alkoi yhtäkkiä hieman palanut haju leijailla nenääni.. Ja kas, kuinka sekunneissa töhnä kattilassa olikin jo melkein mustaa ja oksettavan hajuista! Olin autuaasti unohtanut kerman laittaa mukaan... Pisti harmittamaan melkoisen pahasti! :( Tämän sotkun heitin suosiolla pois ja uuden teen jahka keräilen itsetuntoni rippeet bioroskiksen pohjilta taas x)

Lauantaina kulminoitui ns. baking-frenzy kun tein vielä sitruuna-valkosuklaamuffinseja, kinkku-ananas minipiiraita ja sunnuntaille tarkoitetun jälkiruoan. Meni siinä kymmeneen asti, ennen kuin sain viimeinkin sulkea uunin. :'D

Tässä vielä jälkiruoan ohje

Sitruunatorttu


Pohja:
4dl vehnäjauhoja
1½dl tomusokeria (nyt oli onneksi jo ihan uusi paketti käytössä)
125g voita
1kananmuna

Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi. Peitä kulho foliolla ja nosta jääkaappiin tunniksi.

Kuumenna uuni 200-asteeseen. Kauli taikina ja painele sen korkeareunaisen vuoan pohjalle. Paista n. 15min anna jäähtyä.
Täyte:
2sitruunan kuori ja mehu
6kananmunaa
1 1/4dl sokeria
2dl vispikermaa


Raasta sitruunakuoret. Vatkaa kanamunat, sokeri ja raastettu kuori ilmavaksi massaksi. Lisää kerma ja  puristettu sitruunanmehu.
Laske uunin lämpötila 150-asteeseen. Kaada täyteä pohjan päälle ja paista 50-60minuuttia. Anna jäähtyä.
Tortun voi koristella vaikka marjoilla. On niin makea kyllä, että marjat todella tulevat tarpeeseen.

Melko aikaa vievä ohje, lopputulos olisi voinut olla vähän parempikin, mutta kovasti siitä kiitosta sain. Ei mikään kahden hengen leipomus, pitää olla enemmän ihmisiä syömässä sillä tämä kaveri ei oikein säily kauaa vaikka syntisen hyvää onkin.

Seuraavia koettelemuksia kohti taas.. Onneksi on kevät ja valoisat päivät tuovat kaivattua energiaa lisää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti