Ihana äitini tilasi minulle Leivotaan-lehden ja sen viimeisimmästä numerosta sitten pääsin kieli pitkällä kokeilla paria ohjetta. Pahempi vain, että nyt on selkä kipeä kun on kyyristellyt pöydän yllä vaivaamassa taikinaa ja ties mitä.. No, onneksi tulokset olivat oikein hyvät!
Ensin piti päästä eroon jääkaapissa masentuneena mojuneesta mantelimassasta, joten tein näitä (taustalla kauniit auringonkukat jotka piti ehdottomasti käydä lenkkipolulta noukkimassa mukaan):
Mantelikorit (vadelmarahkalla!)
125g mantelimassaa
2dl spelttijauhoja
1tl kardemummaa
100g kylmää voita
1 munankeltuainen
Raasta mantelimassa -auttaa kovin jos se on vähän kylmää, meinasin muuten raastaa omat sormet siinä sivussa..- hienoksi raasteeksi, lisää paloiteltu kylmä voi, kardemumma ja jauhot. Ohje käskee sekoittamaan, no minäpä niin siinä tein ja sain puolet mössöstä syliin. Ihan kiva..
Lisää munankeltuainen ja alusta taikina tasaiseksi. Niin.. no. Jos löytyy käsivoimia tarpeeksi omasta takaa niin tämä on ihan piece of cake, mutta mikäli on rannevikainen niin kannattaa perheen väkevämmän puolen hoitaa tämä osio. :D Menihän se siinä kun voi vähän alkoi notkistua, mutta aika kovaa sai painella. Olisi toki voinut ehkä tehdä tämän paljain käsin, nyppien.
Heitä taikina ainakin tunniksi jääkaappiin ja tee sillä aikaa mitä huvittaa. Kuten toinen taikina! Siitä kohta lisää.
Tunnin päästä ota taikina käsittelyyn ja vaivaa siitä pitko. Leikkaa about 20kpl palloja siitä ja painele minkä tahansa pienen vuoan sisälle niin että reunoilla on hyvin taikinaa. Ei tarvitse edes voidella vuokia! Käytin itse ihan pelkkiä silikonisia muffinsivuokia ja toimi oikein näppärästi. :)
Uuni 200 asteeseen. Laita vuoat pellille ja paista 8-10minuuttia.
Kumia kupit vuoista lämpiminä ja anna jäähtyä. (tähän väliin ohje käskee säilyttämään kupit ilmatiiviissä tilassa, mutten ottanut sen enempää irti tästä mitään, joten jätin ihan siihen pöydälle vain ja kaikki on silti hyvin XD)
Täyte:
2dl vispikermaa
1dl kreikkalaista jugurttia
1dl vadelmahilloa
1tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää loput aineet ja annostele jäähtyneisiin kuppeihin. Koristele tuoreilla vadelmilla -tai mitä nyt sattuu olemaankaan- mutta mikään pakkohan ei ole. On muuten hyviä ihan ilmankin!
Nam.. Maistuivat vähän kesältä ja kuitenkin joululta. Ja ehkä vähän alkuvuodeltakin. Hmm. Monipuolinen leivos :D
Kaveriksi väänsin vielä teeleipiä jotka olisivat voineet olla ehkä vähän ilmavampiakin, mutta ihan hyviä näinkin.
Teeleivät
100g voita
4dl maitoa
50g hiivaa
1tl suolaa
2rkl sokeria
n.11dl vehnäjauhoja
Sulata voi kattilassa ja lämmitä maito sen kanssa about 37asteiseksi. -Käytin tässä maidon sijasta Alpron punaista soijamaitoa ja vettä, toimi hyvin sekin-. Murenna hiiva kulhon pohjalle ja kaada lämmin neste päälle. Lisää suola, sokeri ja jauhot. Vaivaa kunnolla.
Päästä tiskialtaaseen lämmintä vettä ja laita taikina kulhossa veteen nousemaan 10minuutin ajaksi.
Uuni 250asteeseen.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja alusta valmiiksi. Leikkaa n.12kpl paloja ja pyörittele teeleipien muotoon. Töki vähän haarukalla reikiä päälle.
Sitten vaan leivinpaperille ja anna nousta vielä yhdet 10minuuttia. Sen jälkeen uuniin ja paista alimmalla tasolla 6-8minuuttia.
Nam nam. :) Tuoreeltaan aina parhaimpia.
Seuraavaksi sitten varmaan jotain siemenisiä sämpylöitä aamulla pöytään..
Se olisi syksy tosiaan sitten! Aamut ovat kylmiä mutta mikään ei pelasta paremmin kuin Partioaitasta hankittu termosmuki johon voi laittaa ihanasti herättelevää vihreää teetä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti